Medisch

Even niet studeren

Eindelijk tijd om te lezen, ontspannen of de stad in te gaan

Tegen de tijd dat deze editie op de mat valt is het als het goed is (bijna) kerstvakantie. Hopelijk is daar even tijd om te ontspannen en leuke dingen te doen. Maar ook, niet te vergeten, de tijd van Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Zoek je nog een cadeautje voor een van deze feestdagen? Of misschien liever iets leuks  voor jezelf? De boeken hieronder zijn echte aanraders! Het zijn allemaal boeken met een medisch tintje, de ene wat serieuzer en de ander fictie. Er zit voor iedereen wat bij. Hou je helemaal niet van lezen, maar doe je liever wat actiefs in de vakantie? Kijk dan naar de bladzijde hiernaast. Deze staat vol leuke activiteiten tijdens de kerstvakantie (of misschien daarna), in Groningen of thuis(thuis).  

Boeken
Die ene patiënt – Ellen de Visser
Dit is een boek met allemaal korte verhalen van artsen. Ze gaan over die ene patiënt die zij in hun  loopbaan nooit vergeten zijn. Het leest snel weg en is indrukwekkend om te lezen. Sommige verhalen emotioneren, terwijl andere verhalen juist voor een lach zorgen. En, ook niet onbelangrijk, het staat boordevol lessen die wij als toekomstige artsen goed kunnen gebruiken!

De kracht van vrouwen – Denis Mukwege
Geschreven door Denis Mukwege, gynaecoloog in Congo, is dit een boek dat een ingrijpende kijk geeft in een wereld die ver van ons af staat. Het is een wereld waar je liever je ogen voor sluit. Denis Mukwege vertelt juist waarom we dit niet moeten doen. Hij vertelt wat er al jaren in zijn land aan de hand is, over de schendingen van vrouwenrechten, massamoorden en verkrachtingen. Maar ook over de onverwoestbare kracht van vrouwen en zijn onvermoeibare veerkracht om door te gaan en te blijven vechten voor de rechten van vrouwen. 

Slotcouplet – Sander de Hosson
Artsen willen graag genezen, levens redden. Helaas kan dit niet altijd meer en moet er dan juist verlicht en getroost worden. Longarts Sander de Hosson vertelt in dit boek openhartig over zijn begeleiding bij de laatste levensfase van patiënten met zijn team. Hij vertelt over de liefde, de compassie, maar ook over het verdriet en de dilemma’s. Moet wel alles wat medisch gezien kan? Waar liggen de grenzen van de geneeskunde? 

Dit doet even pijn – Adam Kay
Arts in opleiding (AIOS), het staat bekend als een drukke tijd. Een tijd waarin je lange dagen maakt, veel verantwoordelijk hebt en beslissingen over leven en dood moet maken. Oftewel “helse dagen en slapeloze nachten”, zoals cabaretier en voormalig AIOS Adam Kay zegt. Tijdens zijn tijd als AIOS heeft hij een dagboek bijgehouden en er uiteindelijk dit boek over geschreven. Dit boek vertelt je alles over wat je kan verwachten van het leven als AIOS en resulteert in de slappe lach op de ene bladzijde en tranen in de ogen een paar bladzijden later. 

Welkom in het rijk der zieken – Hanna Bervoets
Dit boek is fictie. Het gaat over Clay, hij houdt na een bezoek aan de kinderboerderij Q-koortsvermoeidheidssyndroom over. Hij heeft helse pijn en is verschrikkelijk moe. Artsen vertellen hem dat dit waarschijnlijk niet meer overgaat. In zijn zoektocht naar een behandeling verliest hij contact met zijn naasten en raakt hij geïsoleerd. De behandelingen slaan niet aan en Clay belandt vanuit het Rijk der gezonden in het Rijk der zieken, dit is de plek waar chronisch zieken eindigen. Het boek vertelt over wat ze allemaal achterlaten als ze de controle over hun lichaam verliezen. 

Labours of Love: The crisis of care – Madeleine Bunting
Zorgen, het gebeurd overal en het is een belangrijk begrip. Zorgmedewerkers in de frontlinie worden veelal onderbetaald en niet gewaardeerd. Madeleine Bunting (VK) heeft 5 jaar lang zorgmedewerkers, verpleegkundigen en artsen gevolgd en gepraat met patiënten. Ze merkt hierbij op dat het zorgen verdwijnt. De bezuinigingen en tekorten hebben een kritisch punt bereikt. Het is een schreeuw voor verandering in een tijd waarin we het hard nodig hebben.   

Leuke activiteiten in Groningen
Kerstmarkt
Altijd al eens naar een kerstmarkt willen gaan? Zin in glühwein, bier of warme chocolade melk? Ieder jaar zijn er weer kerstmarkten in het centrum van Groningen. Zo stonden er afgelopen jaren kraampjes in de Martinikerk en aan de Hoge en Lage der A. De precieze data en openingstijden waren op het moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend, maar even langslopen de dagen rond kerst kan altijd. Er is altijd genoeg te doen in het centrum en het is er sfeervol versierd. 

Ook de kerstmarkt in Martiniplaza is er dit jaar weer. Hierbij is een indoor kermis voor de liefhebber. De Zweedse Kerstmarkt in het Suikerunie gebouw lijkt ook terug te komen. Perfect voor een Zweedse impressie van kerst, met lekkere Zweedse hapjes natuurlijk. 

Cultuur
Tentoonstelling Kleur!: Een tentoonstelling over kleur, het klinkt bijzonder, maar het is nu tot het einde van de kerstvakantie te zien in het Groninger museum. Je kijkt naar mode, kunst, schilderijen en meubels en ontdekt van alles over kleuren. Wat doet kleur met ons? En welke emoties horen erbij? Er zijn ook andere tentoonstellingen in het Groninger museum die een bezoekje waard zijn!
Poëzie op de fiets: Een route fietsen en ondertussen naar gedichten luisteren? Het kan met de VERS gedichten app. Je kan zelf een route samenstellen of je laten verrassen op basis van je favoriete gedichten. Zo kun je gedichten horen die passen bij de plek waar je fiets, en ben je ondertussen nog sportief bezig ook. 

Schaatsen
Een populair uitje voor in de kerstvakantie. In Groningen kan het in het Kardinge, aan de rand van het centrum, vlakbij natuurgebied Kardinge. Na het schaatsen is het natuurlijk tijd voor Koek & Zopie, oftewel warme chocolademelk met slagroom en wat lekkers voor wie het niet kent. En wie weet kunnen we tegen de tijd dat dit blad uitkomt zelfs op natuurijs schaatsen!  

Lekker thuis
Op een regenachtige dag kan ik het me voorstellen dat je liever thuis blijft. Ook hier is genoeg te doen. Bak bijvoorbeeld kerstkoekjes, een kerststol, kersttulband of een pavlova taart. Of begin aan een schilderij, als schilderen niet een van je talenten is maak je er gewoon een abstract schilderij van. Of koop een schilderen op nummer, dan lijkt het net alsof je heel goed kan schilderen en vul je gelijk die lege plek aan de muur op. Je kan ook beginnen aan de puzzel die al eventjes op je ligt te wachten. Of ga een avondje kerstfilms bingen. Enkele aanraders zijn The Holiday Calendar, Holidate, The Knight before Christmas, The Princess Switch, Love Hard en Single All the Way. Dit zijn slechts enkele voorbeelden om inspiratie op te doen, er zijn namelijk veel meer activiteiten in Groningen. Kijk eens online naar bijvoorbeeld pubquizzen, concerten of theatervoorstellingen. Of ga lekker wandelen in de Prinsentuin, Stadspark of het Noorderplantsoen en geniet van een kopje koffie, thee of iets anders in één van de vele horeca gelegenheden. Je hoeft je in ieder geval niet te vervelen in de kerstvakantie! Veel plezier!

Categorieën:Medisch

Geef een reactie