Juni 2022

Studeren met muziek: wel of niet?

Luister je naar muziek tijdens het leren? Of moet het helemaal stil zijn? Ik heb beide geprobeerd en ik weet nog steeds niet wat beter werkt. Daarnaast heb ik het gevraagd in een poll op de Instagram pagina van Panessay en hieruit blijkt dat een meerderheid van 69% hierop reageerde met het antwoord: ‘Ja’. Maar is dit ook daadwerkelijk een goed idee? Het is dus de hoogste tijd om dit eens uit te gaan zoeken! In dit artikel ga je erachter komen of het luisteren van muziek daadwerkelijk zorgt voor betere prestaties. Daarbij zal ik kort vertellen wat voor invloed muziek heeft op de hersenen en zal ik nog een uitstapje maken naar muziek luisteren voor het slapen gaan. Want misschien heeft dit ook wel positieve of negatieve effecten op je prestaties. Ben je altijd al benieuwd geweest wat het beste is? Wacht dan niet langer om verder te lezen!

Effect van muziek op de hersenen
Voordat er een antwoord kan worden gegeven op de vraag: “studeren met muziek: wel of niet?”, zullen we eerst moeten bekijken wat muziek voor invloed heeft op de hersenen.

Tijdens het luisteren van muziek worden emoties gestimuleerd. We weten onderhand dat bepaalde eigenschappen en functies zich niet specifiek op één plaats in de hersenen bevindt, maar dat dit verspreid ligt. En zo geldt ook dat bij het luisteren van muziek verschillende hersengebieden betrokken zijn. Een paar voorbeelden zijn de gebieden in de hersenstam, de motorische en sensorische gebieden en de kleine hersenen. De hersengebieden die betrokken zijn bij emoties die worden gestimuleerd door muziek, liggen dichtbij de motorische en sensorische gebieden. Dit zorgt ervoor dat wanneer je emotie voelt tijdens het luisteren van muziek, je het gevoel krijgt dat je moet bewegen.

De hersengebieden die actief zijn bij het luisteren van muziek liggen over het algemeen redelijk ver uit elkaar vandaan, waardoor de zenuwbanen grote afstanden moeten afleggen. Dit maakt het dus een complex systeem. Door dit complexe systeem te stimuleren, blijven de hersenen beter in conditie. Eigenlijk is muziek dus een soort sporten voor de hersenen. Dit is ook één van de redenen waardoor er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar muziektherapie bij bijvoorbeeld mensen met dementie.

Op het moment dat we genieten van het luisteren van muziek, wordt dopamine afgegeven. Dopamine is verantwoordelijk voor functies zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie. Dit is dan ook één van de reden waarom mensen muziek luisteren zo fijn vinden. Hoe meer dopamine je aanmaakt, hoe fijner je je voelt. Wanneer iemand muziek luistert van een genre wat hij/zij leuk vindt, maak je meer dopamine aan, dan wanneer je naar een genre luister waar je niets aan vindt.

Muziek tijdens het studeren
Muziek kan er dus voor zorgen dat je in een bepaalde stemming komt, of dat deze wordt veranderd. Muziek werkt motiverend tijdens het sporten. Eén van de redenen hiervoor is dat muziek een goede afleiding is. Maar betekent dit dan ook dat je afgeleid wordt van muziek? Zou dit dan ook afleidend zijn tijdens het studeren?

Of het luisteren van muziek tijdens het studeren een positieve invloed heeft, verschilt per persoon. Het hangt af van veel verschillende dingen zoals je persoonlijkheid, hoe snel je bent afgeleid, de muzieksoort en de studietaak.

Studeren wat in het teken staat van woorden en taal kan worden belemmerd door omgevingsgeluiden en zo dus ook door muziek. Bij het stampen van bijvoorbeeld woordjes of begrijpend lezen, wordt dan ook wel aanbevolen om dit te doen zonder muziek.

Muziek met veel variatie werkt afleidend, aangezien dit aandacht vraagt van je hersenen. Hierdoor moeten de hersenen dus eigenlijk kiezen tussen het luisteren van muziek en het studeren. Ditzelfde geldt als je bijvoorbeeld luistert naar muziek met woorden. Wanneer je muziek luistert waarmee je mee kunt zingen, ben je sneller afgeleid dan wanneer je bijvoorbeeld instrumentale muziek luistert. Toch verschilt dit ook weer per persoon en wil dit dus niet zeggen dat dit voor iedereen geldt.

Bij het luisteren van muziek met oortjes of een koptelefoon, ben je afgesloten van de rest van de wereld en heb je zo geen last van allemaal andere achtergrondgeluiden. Op het moment dat je dus rustige, ontspannende muziek luistert, leidt dit niet af van het studeren, maar zorgt wel voor een betere focus.

Muziek kun je luisteren in verschillende genres. Een voorkeur voor een bepaald genre verschilt per persoon. Iemands muzieksmaak wordt beïnvloed door persoonlijkheid en omgeving, denk hierbij ook aan muziek waar je altijd mee bent opgegroeid. De verschillende genres muziek hebben ook invloed op het studeren en welk genre het beste is om te luisteren tijdens het studeren verschilt dus ook per persoon. Er wordt wel eens gezegd dat klassieke muziek het beste is om naar te luisteren. Echter, als je een hekel hebt aan klassieke muziek, dan raad ik het niet aan om hiernaar te luisteren tijdens het studeren. Luister naar het genre wat je het fijnst vindt. Toch moet het niet zo zijn dat je de muziek zo leuk vindt, dat het afleidend is van het studeren.

Muziek voor het slapen gaan
Om goed te kunnen studeren, is slaap belangrijk. Tijdens het slapen herstelt je lichaam. De spieren in het lichaam ontspannen en informatie wordt verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag weer fris en fruitig de dag door komt. Slaap zorgt voor een beter concentratievermogen, wat natuurlijk fijn is als je voor een tentamen moet leren.

Ook voor het muziek luisteren voor het slapen gaan, is een poll op Instagram gepost. 66% reageerde dat hij/zij geen muziek luisterde voor het slapen gaan. Waar er meer mensen waren die muziek luisteren tijdens het studeren, zijn er dus minder mensen die muziek luisteren voor het slapen gaan. Het is dus de hoogste tijd om hier wat aan te gaan veranderen, aangezien muziek wel degelijk een positieve invloed kan hebben op je slaapritme!

Het luisteren van muziek heeft een aantal verschillende gevolgen: het kan ervoor zorgen dat de activiteit van het sympathisch zenuwstelsel wordt verminderd; het verlaagt de bloeddruk, hartslag en ademhalingsfrequentie; het zorgt voor spierontspanning en voor afleiding van gedachten. Muziek luisteren zorgt dus eigenlijk voor ontspanning.

Wanneer je gaat slapen bevinden je hersenen zich in een soort rustmodus. Door naar muziek te luisteren voor het slapen gaan, kun je deze rustmodus stimuleren. Hierbij moet je je wel bedenken dat je naar rustige muziek moet luisteren. Het allerbeste is om muziek te luisteren met 60 tot 80 beats per minuut. Dit is dus ontspannende muziek met lage tonen. De ontspannende muziek zorgt ervoor dat je wordt meegesleept in het ritme van de muziek, wat dus zorgt voor spierontspanning, verlaging van hartslag, bloeddruk, etc., waardoor je dus gemakkelijker in slaap valt. Luister dus voor het slapen gaan niet naar muziek met een hoog ritme, aangezien je hier namelijk weer drukker van wordt.

Conclusie
Een belangrijke conclusie uit dit artikel is dat muziek veel positieve effecten op de hersenen heeft. Het is dan ook zeker een aanrader om veel naar muziek te luisteren. Daarnaast kan het ook een hulpmiddel zijn bij mensen met dementie. Het is een soort workout voor je hersenen. Heb je even geen zin om te sporten, dan kun je dus ook muziek gaan luisteren! Het antwoord op de vraag: “Studeren met muziek: wel of niet?“ is een antwoord die bijna volledig afhangt van de persoon. Het verschilt namelijk per persoon of studeren met muziek een positief effect geeft of niet. Voor de één werkt het stimulerend en voor de ander niet. Werkt studeren met muziek wel? Luister dan naar muziek die jij leuk vindt om naar te luisteren, maar het liefst zonder woorden, dus instrumentaal. Luister daarnaast via oortjes of een koptelefoon, zodat omgevingsgeluiden om je heen verdwijnen en je focus dus verbeterd.

Wat betreft het muziek luisteren voor het slapen gaan. Het luisteren van muziek voor het slapen gaan heeft dus positieve effecten op je slaapritme. Dit is natuurlijk fijn, zodat we de volgende dag weer goed kunnen presteren. Vergeet dus niet om voor het slapen te gaan om nog even naar wat rustige muziek te luisteren!

Categorieën:Juni 2022, Medisch

Geef een reactie